جنبش زنان عدالتخواه افغانستان
به عنوان یکی از فعالترین حرکتهای اعتراضی زنان، در ماه نومبر 2022 موفق شد که یک انتخابات آزاد را دایر و بورد رهبری این جنبش را انتخاب کنند. بورد رهبری جنبش زنان عدالتخواه پنج نفر است که در ادامه به طور مختصر معرفی میشوند:
هدا خموش
شاعر، نویسنده و فعال حقوق زن
هدا خموش متولد سال 1375 شمسی در اصفهان ایران است. هدا دوران مکتب را در ایران به پایان رساند و تحصیلات عالی را در رشته زبان و ادبیات فارسی ادامه داد. وی در دوران تحصیل وارد فعالیتهای رسانه ای و مدنی نیز شد. هدا خموش در شعر و نویسندگی نیز صاحب چندین اثر هنجارشکنانه در قالب شعر نو است. “می بوسمت” و “بکارت ریخته” از جمله آثار اوست.
با سقوط حکومت قبلی و به قدرت رسیدن طالبان، خانم خموش به صف زنان معترض بر علیه طالبان پیوست و از جمله پیشگامان اعتراضات زنان است. او با شرکت در اعتراضات خیابانی بر علیه طالبان و به خاطر گرفتن موضعهای تند بر علیه طالبان، بعد از اینکه از سوی دولت ناروی به کنفرانس اسلو دعوت شد اما نتوانست که به کشور بازگردد. وی به خاطر فعالیتهایش در راستای حقوق زنان شایسته دریافت جایزه مجله تایم شد. بانو هدا به خاطر موضوع جنجالی قاعدگی و کارزار ایشان در این قسمت از طرف بی بی سی به عنوان یکی از صد زن تاثیر گذار جهان شناخته شده و جایزه دریافت کرد و بار دیگر ایشان به خاطر چاپ کتاب دومش به نام” بکارت ریخته” از طرف سازمان عفو بین الملل نروژ به عنوان یکی از صد شخصیت منتخب انتخاب شد.
هدا خموش اکنون در ناروی به سر می برد. او یکی از بنیانگذاران ” جنبش زنان عدالتخواه افغانستان” است و از این روزنه برای زن افغانستانی در عرصه های مختلف کار می کند و تا این دم لحظه ای از تلاش و مبارزه دست نکشیده است. او بر خلاف تخلصش خموش نیست و به دریای طوفانی می ماند که پر از تلاطم و عصیان است.
صابره اکبری
فعال حقوق زن
صابره اکبری زادهی سال 1375 خورشیدی در ولایت دایکندی است. او تحصیلات ابتدایی خود را در ولایت دایکندی به اتمام رساند و بعد از اینکه در سال 1394 به همراه خانواده به کابل آمد، فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی خود را با تمرکز بر حقوق زنان و چالشهای آنها آغاز کرد.
در سال 1395 عضو اتاق تجارت زنان افغانستان شد که در همان سال به هدف ارتقای نقش زنان در تجارت به تازهگی راهاندازی شده بود. صابره همزمان با کار به همراه تعدادی از سازمانها، به فکر راه اندازی تجارت شخصی به منظور آموزش تجارت به زنان و کمک به خودکفایی زنان سرپرست خانواده افتاد. این تجارت در حوزه صنایع دستی راهاندازی شد و سفارشات بین زنان سرپرست خانواده توزیع میشد. این تجارت کوچک تا پایان عمر حکومت قبل ادامه داشت.
پس از معاملات ننگین دوحه و به قدرت رسیدن طالبان در 15 اگوست 2021، صابره نیز به جمع زنان معترض پیوست و از جمله معترضین حکومت طالبان و سیاستها و اعمال ضد زن و ضد بشری طالبان شد. وی به همراه زنان دیگر همفکر “جنبش زنان عدالتخواه افغانستان” را بنیان نهاد و اعتراضات خیابانی و خانهگی و کنفرانسهای خبری را بر علیه طالبان و اقدامات آنان سازماندهی کرد.
بعد از افزایش موج دستگیری زنان معترض، صابره اکبری مجبور به ترک افغانستان شد. وی در انتخابات هیات رهبری جنبش زنان عدالتخواه افغانستان به عنوان یکی از اعضای تیم رهبری این جنبش برگزیده شد و به مبارزاتش علیه دُگم اندیشی و انحصارطلبی طالبان ادامه میدهد. وی میگوید مبارزات زنان افغانستان به هدف برپایی یک حکومت منتخب، پاسخگو و قانون مدار آغاز شده و برای رسیدن به مشارکت زنان و تساوی جنسیتی هیچگاه متوقف نخواهد شد.
شهلا عارفی
فعال حقوق زنان
شهلا عارفی از ولایت کابل است و دوره تعلیمات ابتدایی و ثانوی خود را در لیسه سلطان رضیه کابل به پایان رسانده است. او شامل دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه کابل گردید و در سال 1390 خورشیدی از دانشگاه مذکور فارغ االتحصیل شد.
خانم عارفی سابقه کار در وزارت امور زنان را دارد و به عنوان آموزگار ارشد در بخشهای ارتقای آموزش دختران و بخشهای هنری و ادبی کار کرده است. بعدها وی به حیث آمر امور فرهنگی، تحصیلی، هنری و ادبی منسوب شد و تا سقوط حکومت قبلی در این وظیفه خدمت کرده است.
خانم شهلا در سال 1394 شامل بر نامه ماستری جندر و مطالعات زنان دانشگاه کابل گردید و در سال 1396 فارغ شد. وی تجربیات کاری زیادی در بخش جندر دارد.
اکنون به حیث مدافع حقوق زنان از برجسته ترین و فعالترین اعضای جنبش زنان عدالت خواه افغانستان است و در زمینه دفاع از حقوق زنان کشور فعالیتهای گسترده دارد.
فاطمه اعتمادی
فعال اجتماعی و مدافع حقوق زنان
فاطمه اعتمادی متولد 1367 خورشیدی در ولسوالی جاغوری است. او تا فراغت از رشته زبان و ادبیات فارسی در جاغوری درس خواند و سپس به کابل مهاجرت کرد. در کابل در رشته حقوق درس خواند و توانست سند ماستری خویش را در سال 1399 خورشیدی بدست آورد. خانم اعتمادی سابقه طولانی در بخش آموزگاری و مدیریت مکاتب در کابل دارد.
فاطمه اعتمادی در کنار تحصیل و کار، سابقه عضویت در تیم ملی کاراته را دارد و با داشتن سرتیفیکتهای معتبر و کتابچه داوری از فدراسیون کاراته افغانستان سالها به آموزش زنان و دختران در این رشته ورزشی پرداخته است.
خانم اعتمادی در عرصه های اجتماعی و مدنی نیز فعال بوده است و عضویت چندین نهاد مدنی و حقوق بشری را دارد. در اگوست 2021 که افغانستان تحت سیطره طالبان قرار گرفت و به دنبال آن دوران طلایی رشد و شکوفایی زنان نیز به پایان رسید. فاطمه اعتمادی که یک فعال در بخشهای مختلف فرهنگی، ورزشی، اجتماعی و مدنی بود با دیدن این وضعیت اسفبار و ظلمانی، تصمیم گرفت که آرام ننشیند و صدایی باشد برای زنان افغانستان. او اکنون از اعضای فعال و برجسته جنبش زنان عدالتخواه افغانستان است. او میگوید که برای بدست آوردن حقوق انسانی برای زنان از هیچ کوششی فروگذار نخواهد کرد.
راحله تلاش:
فعال حقوق زن
راحله تلاش انصاری، متولد 1370 در شهر مزار است. وی تعلیمات ابتدایی خویش را در مزار شریف سپری نمود و لیسانس حقوق و علوم سیاسی را از دانشگاه کابل به دست آورد. خانم تلاش بعد از فراغت از دانشگاه به فعالیتهای خود را با آموزگاری و کار با موسسات مختلف ادامه داد. وی سابقه همکاری با رسانه افغان نیوز به عنوان گزارشگر را نیز دارد.
خانم تلاش فعالیت های مدنی و حقوق بشری خود را در دوران دانشجویی آغاز کرد و در ابتدا در ولایت بلخ و بعدها در شهر کابل به این فعالیتها ادامه داد. وی معاون “سازمان جوانان شمال افغانستان” است.
بعد از حوادث اگوست 2021 و آمدن طالبان بر سر قدرت، راحله تلاش با دیدن سیستم بدوی حکومتداری طالبان و وضع قوانین ضد زن و ضد حقوق بشری توسط طالبان، دست به اعتراض علیه این گروه زد و در کنار دیگر زنان معترض و مبارز برای بلند کردن صدای زنان افغانستان فریاد زد. وی اکنون یکی از اعضای فعال ” جنبش زنان عدالتخواه افغانستان” است و فعالیتهایش در دفاع از حقوق زن افغانستانی ادامه دارد.